En el moment de redactar aquestes línies a mitjans de maig de 2021 encara no sabem com acabarà la pandèmia, si es que algun dia ho fa. Portem més d'un any lluitant com podem, encara que moltes coses es podrien haver fet millor, sens dubte. Un servidor no és fotògraf professional i no tinc accés a hospitals i altres llocs en els quals és necessari permís per fotografiar, així és que les fotos que veureu a continuació tan sols son el relat de les experiències a la vida real viscudes en primera persona, ni més ni menys.
Passeu, si us plau, acompanyeu-me en aquest petit viatge pels records immediats que han canviat la nostra vida per sempre més.
A principis de març de 2020 una dona reparteix pel carrer mascaretes fetes per un grup de voluntaris. En aquells moments, tot i que la epidèmia ja era coneguda des de feia mesos, no hi havien mascaretes disponibles per tota la població i en conseqüència, el govern central no va proclamar l'obligatorietat de la mateixa.
Durant unes setmanes a finals de febrer de 2020 i principis de març en que ja s'havien trobat afectats entre la població no es van prendre mesures per evitar la transmissió del virus entre una població totalment desprotegida. L'auto-protecció es va deixar en mans del criteri personal i no va ser fins al juliol de 2020 que es va comunicar l'obligatorietat de la mascareta!
Maig 2020. Una dona plora i parla per telèfon. Moltes persones conegudes o del nostre entorn van morint i ni tan sols ens podem acomiadar, és una situació molt cruel.
El 14 de març de 2020 s'inicia el confinament domiciliari, una mesura que arriba tard i amb els hospitals sense haver pogut preparar-se per l'onada d'afectats que se'ls venia a sobre per aquest motiu. La gent, com sempre, s'ho pren amb optimisme i mira el futur disposats a lluitar. Per les xarxes socials circulen diverses convocatòries per fer pancartes d'ànims i penjar-les als balcons.
El confinament és cruel per les persones grans o dependents, i les residències es converteixen en uns dels llocs de més incidència de la malaltia. Els iaios que viuen amb la família es poden considerar afortunats!
Els meus pares. Per ells és molt dur que només els puguem veure un dia a la setmana, just en el moment de portar-los la compra. Ni una abraçada, ni un petó, només parlar una mica i desitjar que les vacunes arribin aviat. No es mereixen tot el que està passant!
Març 2020. Durant el confinament sortíem al balcó a fer sonar les cassoles en agraïment al personal sanitari que ho estava donant tot per ajudar els malalts tot i la manca de material d'autoprotecció per treballar.
Juanjo ensenya una foto que l'han enviat la Maite, la seva dona. Ella es va presentar voluntària per atendre malalts en un hotel reconvertit en hospital pels afectats de covid en fase de recuperació. Finalment ella també es va infectar, a dia d'avui està bé i continua treballant.
Durant la fase inicial de la pandèmia esgarrifava la manca de mesures i de material per protegir la població, fins i tot algun polític va dir per tranquil·litzar la gent que allò s'acabaria en qüestió de dies. En aquells moments inicials països com Corea van actuar amb celeritat i rigor i mostraven el camí per fer les coses ben fetes, però aquí l'orgull, la política mal entesa i la irresponsabilitat anaven deixant que es propagués el virus.
Mentre va durar el confinament domiciliari la gent penjava dibuixos infantils als vidres de les porteries dels edificis. Els desitjos de salut i la solidaritat van ser molt positives i necessàries en aquells moments!
Maria, al fons, i Rosa, les nostres veïnes. Durant el confinament només les veiem a les 8 de la tarda quan sortien al balcó. Maria també va emmalaltir, però per sort se'n va sortir.
Les noies de la farmàcia del meu barri, unes autèntiques heroïnes que sempre van estar a peu de mostrador fins i tot en els moments més durs del confinament. Gràcies per tot, que grans que sou!
Març de 2020. Un servidor a l'ascensor tornant amb la compra setmanal en ple confinament. Una mica de síndria es va convertir en un luxe que vam poder compartir.
Després de comprar rentàvem la fruita amb aigua i lleixiu, un costum que vam iniciar al confinament i que continuem a dia d'avui.
Durant el confinament les botiguetes de barri també es van convertir en herois. A Can Riera de Bufalà atenien en horari normal i també feien repartiment a domicili per les persones grans que no podien sortir de casa. Un homenatge per a ells també.
Amb la fi del confinament domiciliari la gent va aprofitar tots els espais que tenia al seu municipi, ja siguin els camins de muntanya...
... i la platja en el cas de Badalona. La segona onada de la pandèmia s'estava coent.
Com heu pogut veure, un servidor no havia deixat la càmera en cap moment durant el confinament, però quant vam poder sortir tenia bastant d'això que posa aquí dalt respecte de la fotografia de carrer.
Mica en mica tornàvem a la "normalitat", si li podem dir així. El primer dia que van poder obrir els bars vam anar a solidaritzar-nos en forma de cervesa i entrepà. I un tallat, per descomptat.
Óscar, un altre heroi del barri. El dia que vaig poder anar a la seva ferreteria em vaig adonar quant el vaig trobar a faltar, sobre tot per la cisterna trencada del WC.
D'aquesta pandèmia em quedo amb la resposta de la gent, dels milers i milers d'herois i heroïnes anònims que han donat la seva salut i fins i tot la seva vida al servei del seus conciutadans sabent el perill que corrien. I de tot això hem d'aprendre com a societat premiant als que han actuat pensant en els demés i castigant els que han actuat de manera egoista per que els seus interessos no son els de la societat i han permès que el numero de morts sigui més alt. Per que parlem de que no hi han morts prescindibles, parlem del dret a la vida de qualsevol persona sigui quin sigui el seu origen, sexe o estatus econòmic i el que pensi el contrari no mereix la solidaritat dels demés. Aquest és el secret, solidaritat i empatia, o sigui, Drets Humans!
Per cert, durant dies de confinament domiciliari vaig estar jugant una mica amb el Pop Art, però aquesta ja és un altra història!
9 amigos han escrito:
Maravilloso recuento de un año de cambios de paradigmas. Gracias por compartir estas imágenes
Gracias, Martin, por compartir este impresionante documento gráfico.
L'enhorabona, Martin. Un reportatge molt humà i sentit que ens ajudarà a no oblidar mai el que hem viscut i patit. Moltes gràcies!
Molt bona crònica del que ha estat aquest any, que no és un any per oblidar sino per aprendre'n.
Molt bona història... fotografiada amb molt encert. Felicitats
Excel·lent feina. Totalment d'acord amb totes les teves reflexions.
Gràcies pel teu treball!!!
Molt bon treball. Sembla mentida tot el què hem viscut i oblidat tan depressa.
Quina bona feina en Catala..estimat Martin..
Molt bona faena
Publicar un comentario