Translate

Prova objectiu Fujinon XF 70-300 f/4-5.6 R LM OIS RW

Ja sabeu que m'agrada molt fer fotografia d'aproximació a la natura, trobo que aquesta definició  és més adient que macrofotografia pel tipus d'imatges que faig. No m'interessa gens fer grans ampliacions del cap d'un subjecte aïllat de l'entorn, si no mostrar l'animal o la flor d'una manera atractiva envoltat del seu ambient habitual, i gairebé sempre ho faig amb la càmera a la mà aprofitant les passejades pel camp.

RAF

Aquesta manera de fotografiar necessita d'objectius de focal llarga, les lents macro de l'entorn de 100mm o més curtes fan que m'hagi d'apropar massa a l'animal i moltes vegades aquests marxen espantats quan em veuen a tocar seu. Per això m'agrada provar objectius llargs que, sense ser inicialment per a macrofotgrafia, si permeten un grau d'ampliació suficient com per a  omplir el fotograma amb una papallona, una flor gran, etc.

Per cert, ja sabeu que si cliqueu a sobre de les fotos veureu un jpg a mida real revelat per un servidor amb Adobe Camera Raw i Photoshop, i si premeu la paraula RAF que hi ha a sota de cada foto podreu descarregar l'original per processar a casa

RAF

Per experiència pròpia, podria dir que els teleobjectius adients per fer fotografia d'aproximació són els que permeten una ampliació de 1:3 o més, és a dir, que la imatge que l'objectiu projecta al sensor por  ser d'un terç de la mida del subjecte original, de vegades una mica més fins i tot.

Revisant el catàleg de Fuji vaig veure que aquest 70-300 oferia aquesta característica i gràcies als nois de Foto K i Fujifilm Espanya ,que em van deixar una unitat,  l'he pogut provar durant uns dies acompanyat de la magnífica i exigent càmera Fujifilm X-H2 de 40 milions de píxels, tot un luxe!

RAF

El gener de 2021 es va presentar aquest Fujinon 70-300 que venia a omplir un forat en el catàleg de la marca entre els objectius Pro de focal llarga i els més senzills de kit, permeteu-me l'expressió.  Penso que Fujifilm va fer un esforç de disseny per oferir un objectiu amb unes característiques molt avançades amb una mida i pes continguts, el que la majoria d'usuaris espera per càmeres amb sensor APS-C ja que per objectius grans ja estan les càmeres amb sensor Full Frame, una cosa que costa d'entendre als fabricants. 

RAF

Deixeu-me que enumeri allò que em va cridar l'atenció d'aquest objectiu:

  • Te unes mides i pes continguts, 75 x 132,5 mm i només 580 grams.
  • Està segellat contra la pols i l'aigua
  • Incorpora estabilització d'imatge
  • És compatible amb multiplicadors de focal 1.4X i 2X
  • Pot aconseguir una ampliació de 0.33X a la mínima distància d'enfoc

RAF

Així és que el vaig ficar a la bossa i vam sortir prop de casa a veure que trobàvem, per fer macros no cal anar gaire lluny! El conjunt càmera/objectiu cau perfecte a les mans i el pes no arriba a 1 kg. L'anell del zoom te poc gir, això és bo, i el tacte és una mica dur, el que fa que no es desplegui quan està cap per avall. L'autofocus és molt ràpid i s'entén perfectament amb la càmera, penso que el fet de que siguin de la mateixa generació fa que funcionin especialment bé. Aquests dies he treballat de dos maneres diferents:  fent servir només un punt d'enfocament petit combinat amb enfocament senzill AF-S i fotograma únic, o bé amb enfocament continu AF-C, detecció de subjectes i ràfegues curtes. En tots dos casos vaig fer servir modus A per tenir control del desenfoc, és molt important per a mi per aïllar el subjecte del fons, i  mesura matricial de la llum. Una anotació: la Fuji X-H2 no te enfocament amb detecció d'insectes i vaig fer servir la d'ocells amb funcionament òptim.

RAF

M'ha agradat molt el resultat de la convivència d'aquests dies, aquest 70-300 és un objectiu que funciona especialment bé a distàncies curtes! Altres telezooms no se senten a gust quan els fem servir a prop de la mínima distància d'enfoc i no donen bona qualitat d'imatge, es tornen una mica "miops", poden aparèixer "boires" i fins i tot alguns mostren aberracions cromàtiques que desapareixen quan enfoquem a mitja i llarga distància, però no és el cas d'aquest Fujinon.
M'ha agradat l'aspecte dels desenfocs, segurament gràcies al diafragma de 9 pales que incorpora. Com que miro de treballar amb diafragmes molt oberts per desenfocar el fons o el primer pla i tenir un enfoc selectiu del subjecte principal, em fixo molt en aquesta característica.


RAF

Fins i tot quan el fons és confús per la presència de branquetes, altes llums, etc, el comportament de l'objectiu és agradable i aconsegueix transicions suaus que ajuden a l'aspecte de la imatge.

RAF

També m'ha agradat l'aparença dels punts de llum desenfocats, es veuen molt nets, sense artefactes estranys a dins i amb forma perfectament circular a diafragma obert, mantenint-la fins i tot si el tanquem un parell de clics.

RAF

No he apreciat enfosquiment a les cantonades ni deformacions de la imatge, en aquesta especialitat aquests defectes passen molt desapercebuts. L'estabilització d'imatge ha funcionat prou bé, enfocant a mitjes distàncies  surten imatges acceptablement nítides fins a 1/10 seg, uns 5 passos de guany, però en fotografia d'aproximació és convenient treballar amb valors molt més alts de velocitat per aturar el petit moviment causat pel vent o el propi moviment de l'animal.

RAF

Resumint, aquest Fujinon 70-300 ha passat la prova dels macros amb molt bona nota gràcies a la qualitat d'imatge, funcionament correcte i mida i pes continguts, és un company perfecte pel 80 macro de Fuji quan sortim al camp i volem fotografiar animals espantadissos. A més, el preu al voltant de 800 € em sembla més que correcte, diria fins i tot que actualment és una ganga pel que ofereix a canvi. El fet de poder acoblar-li multiplicadors de focal és un plus que s'ha de tenir en compte si volem més poder d'ampliació o posar més distància al subjecte, una característica que no tots els fabricants ofereixen pels seus teleobjectius que no siguin Pro.


RAF

Aquest Fujinon 70-300 és un objectiu molt bo, jo diria que quan el van dissenyar van pensar en la fotografia d'aproximació tot i que no apareix la paraula "Macro" en el seu llarg nom, un altre fabricant si l'hauria posat.
Res més, vull donar les gràcies a Nicolás Jódar de Foto K i Juan Casares de Fujifilm España per l'amabilitat i la confiança al deixar-me el material, espero que les imatges de mostra parlin per si soles!
I com que ja sabeu que soc un malalt de la Fotografia Casual, us deixo unes quantes imatges de les caminades per la ciutat, gràcies per passar!

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

RAF

2 amigos han escrito:

agus dijo...

Genial...com sempre,salutacions desde Granollers

Màrius LG dijo...

Excel·lent treball amic, sens dubte a tenir en compte.
Salut i abraçada.