El juliol de 2023 Sony va presentar el nou objectiu 70-200 F:4 Macro G OSS II al mateix temps que la càmera A6700 i com que un servidor estava buscant un objectiu llarg per retratar insectes i flors, vaig pensar que era una molt bona opció. El vaig comprar per què en el mercat actual de les càmeres sense mirall no abunden els teleobjectius per fotografia d'aproximació, l'oferta dels diferents fabricants voregen com a molt els 100 mm de focal y es queden curts quan volem fotografiar animals que s'espanten i volen si ens apropem massa. Després d'unes setmanes d'ús crec que ha arribat el moment de compartir les meves experiències amb ell, us convido a pasar!
RAW |
Com que el format Full Frame és massa exigent pels macros a ma alçada, la prova d'aquest objectiu l'he fet amb la meva Sony A6700 i a més hi ha una raó de pes per fer-ho així: quan un objectiu es presenta a la mateixa vegada que una càmera vol dir que tenen una relació especial per què és molt probable que el desenvolupament de tots dos hagi anat lligat i tenen un feeling que s'ha d'aprofitar.
Com ja és habitual, si cliqueu a sobre de les imatges les veureu a mida real processades amb Adobe Camera Raw i Photoshop, i a sota trobareu un enllaç per descarregar el RAW original i jugar amb ell si us ve de gust.
RAW |
En realitat aquest nou 70-200 macro (a partir d'ara li diré així) no substitueix la versió anterior de la mateixa focal i lluminositat ja que Sony manté tots dos al seu catàleg, l'objectiu d'aquesta prova no és la comparació entre ells si no comprovar el comportament del nou macro a la vida real, tant en la vesant de fotografia d'aproximació com en un ús general com a teleobjectiu curt. Per cert, no hem d'oblidar que muntat a la A6700 es comporta com un objectiu equivalent a un 105-300 mm en càmeres amb sensor de 24 x 36 mm amb una ratio d'augment de 0.75X. Per suposat, vaig actualitzar els firmwares de càmera i objectiu abans de començar la prova, és bàsic per obtenir el millor rendiment de tots dos!
RAW |
Vinga, anem amb una mica de descripció física, tot i que podeu consultar les característiques en profunditat a la web del fabricant. De manera resumida, aquest objectiu te unes mides plegat de 82.2 de diàmetre i 149 de longitud, amb un pes de 794 gr. Està segellat contra la pols i l'aigua, i a l'interior trobem 19 lents muntades en 13 grups.
A la part exterior trobem la rosca per filtre de 72mm, un parell d'anells de goma per l'enfocament manual per una banda i per activar el zoom per l'altre i tota una sèrie d'interruptors dels que veiem una descripció a continuació, incloent-hi un parell relatius a l'estabilització d'imatge que incorpora i que Sony denomina Optical Steady Shot:
A l'altre banda dels interruptors trobem un discret botó per fixar el zoom i que no s'obri quan penja de la càmera, un accessori que s'agraeix amb el pas del temps. Per acabar el resum voldria dir que a la part del darrere podem llegir "Made in China". Ah, i destacar que la placa identificativa de l'objectiu inclou la paraula "Macro" que fins ara era exclusiva del 90 mm f:2.8, el 50mm f:2.8 i el 30mm f:3.5 (per càmeres amb sensor APS-C), segurament per que Sony considera aquest 70-200 macro l'objectiu llarg que completa la família. El fabricant inclou a la caixa un parasol, el peu per trípode i una funda tova de transport, és el correcte per un article que te un preu oficial de 2000 €.
He volgut comentar a banda les característiques que defineixen aquest objectiu com a "macro", que no son altres que una distància mínima d'enfocament de només 26 cm quan el zoom està a 70mm de focal i de 42 cm quan estirem el zoom fins als 200 mm. Aquestes distàncies mínimes son mesurades des del sensor, si ho fem des de l'extrem anterior de l'objectiu es queden en 9 cm a 70mm de focal i 26 cm a 200mm de zoom. És una opinió meva, però segurament els ingeniers que van desenvolupar l'objectiu es van posar com a condició imprescindible que aquest 70-200 aconseguís una ampliació de 0.5X en tot el rang focal i ho van aconseguir amb aquestes distàncies d'enfocament mínim tan curtes mantenint la lluminositat mínima sempre a f:4.
RAW |
Entre els fotògrafs sempre hi ha la discussió de si un augment de "només" 0.5X fa que un objectiu es consideri macro o no, la meva opinió es que aquest 70-200 macro si que ho és. A més hem de pensar que muntat a la A6700 amb sensor tipus APS-C el factor d'ampliació augmenta fins al 0,75X i si afegim el multiplicador 1.4X aquest augment pràcticament és igual a 1:1, és a dir, un objecte que mesura 1mm projectará sobre el sensor una imatge de la mateixa mida.
RAW |
L'enfocament automàtic és una meravella de rapidesa i precisió per macrofotografia segurament gràcies als motors lineals que incorpora l'objectiu, però també degut a que la càmera Sony A6700 ha heretat el sistema d'enfocament de les seves germanes grans com la A7RV. Tant si treballem amb l'enfoc senzill tradicional com si fem servir el AF-C amb reconeixement de subjecte (insecte/papallona), el percentatge d'encerts es altíssim!
La meva configuració preferida de càmera per fer macros a ma alçada amb aquest 70-200 macro és modus A a càmera, mesura de la llum prioritat al centre, Steady Shot activat a l'objectiu en modus 1, ràfegues curtes de 4 o 5 trets, si el subjecte és estàtic AF-S i un únic punt d'enfocament, si està en moviment provo AF-C amb detecció d'insectes i àrea ample d'enfocament, iso automàtic amb límit a 2000 iso i velocitat mínima 1/125 seg, tot això barrejat amb molta paciència i treballant les composicions. Si faig servir el flaix, tot igual però activant al mateix la sincronització d'alta velocitat (HSS) i ajustant la lluminositat del llampec amb el control específic de compensació de flaix al menú de la càmera.
RAW |
Més amunt ja s'ha de dit que aquest 70-200 macro admet la utilització dels multiplicadors de focal 1.4X i 2X, un gran encert per part del fabricant i que em fa preguntar per que no ho podem fer així amb l'objectiu 90 macro, tant de bo els puguem muntar en una futura versió II del mateix. Per cert, aprofitem i posem una imatge de tots dos objectius per que veieu la mida continguda del 70-200 macro:
El multiplicador 1.4X és un accessori natural per aquest 70-200 macro, a nivell visual no es nota cap pèrdua de qualitat de imatge i el guany en augment del subjecte és notable, o dit d'un altre manera, si fem servir el multiplicador de focal ens podem posar més lluny de l'animal i evitar que s'espanti. Si teniu intenció de fer-vos amb aquest 70-200 la meva recomanació és que estalvieu també pel 1.4X, o demanar-lo pel vostre regal d'aniversari ;-).
RAW |
Però aquest 70-200 macro és un objectiu molt polivalent per tot tipus de fotografies. Ja sabeu que m'agrada molt la Fotografia Casual, aquella que es fa sense planificació prèvia, i com que aquest objectiu te un pes contingut no costa portar-lo a les nostres passejades per la ciutat o la natura buscant l'estètica que ens pot aportar un teleobjectiu: selecció de detalls, compressió de plans, enfocs selectius, etc.
RAW |
La seva qualitat òptica fa que les altes llums estiguin ben controlades amb absència d'artefactes estranys, i les aberracions cromàtiques que de vegades apareixen en els marges de les línies blanques no les trobem a les imatges obtingudes amb aquest 70-200 macro:
RAW |
Els desenfocs tenen molta qualitat, tot i ser un f:4 podem fer que el subjecte principal quedi separat del fons amb un enfoc selectiu i un valor de diafragma molt obert, inclús si està a una distància mitja de nosaltres:
RAW |
L'aspecte de les altes llums desenfocades és molt bo, segurament degut al diafragma de 9 pales que deixen un forat arrodonit a qualsevol valor d'obertura:
RAW |
A diafragmes oberts la qualitat d'imatge de l'àrea enfocada és molt alta:
RAW |
i si fem servir valors alts de número F les imatges literalment "se surten" de la pantalla de l'ordinador:
El conjunt de la A6700 i aquest 70-200 és molt fiable quan manca la llum, l'enfocament és molt precís i l'estabilitzador d'imatge fa que podem disparar a ma alçada fins a 1/15 seg. sense que aparegui trepidació, com a la imatge inferior d'una miniatura:
RAW |
El mateix podria dir de l'enfoc de seguiment, el conjunt de càmera i objectiu fa que sigui escandalosament fàcil fotografiar aus en vol fins i tot per un inexpert com un servidor. Puc confirmar que una vegada aconseguit el focus sobre l'animal aquest no es perd si el seguim inclús en entorns urbans amb elements geomètrics o en moviment:
RAW |
I ja anem fent una mica de resum. Aquest 70-200 macro és un objectiu molt polivalent i de molt alta qualitat, les seves principals virtuts. És molt efectiu en fotografia macro, sobre tot quan es fa servir a mà alçada com fa un servidor per que ens ajudaran els avanços tecnològics com son l'estabilització d'imatge o l'enfoc automàtic precís, a més de que és l'única oferta actual del mercat en quant a objectiu macro llarg per càmera sense mirall. I el fet que admeti els multiplicadors de focal és tot un encert!
RAW |
Quan l'he fet servir per fotografia en general, el seu comportament ha sigut molt noble en tots els aspectes, tant tècnic com de qualitat d'imatge. S'agraeix el seu poc pes i mida, sobre tot quan s'ha de fer servir molta estona sense possibilitat d'utilitzar el trípode.
He estat pensant una estona quines coses podria posar que no m'han agradat d'aquest 70-200 macro, i les que trobo son subjectives i personals: l'hauria preferit acabat en negre per no cridar l'atenció de persones i animals, i el preu m'hauria agradat que fos més ajustat. A nivell de funcionament o d'imatge no tinc res dolent a comentar.
RAW |
He de reconèixer que aquest objectiu és una meravella tecnològica que fa la seva feina quasi a la perfecció, i te ben guanyat el dret a posar "Macro" en el seu cos. És en aquest aspecte on destaca i és exclusiu, fent-lo absolutament recomanable. Per un ús general com a telezoom té molta competència i és un més tot i que es situa a la banda alta de la classificació.
RAW |
Per acabar, volia recordar-vos que si feu servir el codi GALLEGOSONY a la web o botiga de FotoK us faran un 5% de descompte en qualsevol producte Sony, el meu 70-200 macro el vaig comprar allà. I si voleu llegir una prova més tècnica d'aquest objectiu feta a casa nostra podeu visitar Digital Camera Lens i l'amic Germán us explicarà moltes més coses.
Res més, moltes gràcies per arribar fins aquí i molta salut per l'any que entra!
RAW |
RAW |
RAW |
RAW |
RAW |
RAW |
Dedicat a la memòria de Ginés Gallego.
6 amigos han escrito:
Hauras canviat de marca pero els teus articles segueixen sent fantastics...i les teves fotos tambe,he descarregat una imatge per estriparla,salutacions desde Granollers.
E.P.D.
Excel·lent treball.
Abraçada i bon any 2024, que els teus articles continuïn sent tan bons com aquest.
Salut.
Gràcies Marius!
Ginés Gallego, tu aita -el teu pare, Martin?
Lo siento.
Abraçada.
Si, era el pare. Una abraçada Mara!
Publicar un comentario